Over onze Santos fietsen

Santos Travelmaster
Is dit de beste vakantiefiets? Natuurlijk niet. Is dit voor ons de beste vakantiefiets? Jazeker wel. Voor onze tocht naar Spanje zochten we een robuust, onderhoudsarm werkpaard, dat comfortabel rijdt en op momenten zowaar nog over frivole karaktereigenschappen blijkt te beschikken.
Om die reden viel ons oog op de Travelmaster 2.9 van Santos: de eerste vakantiefiets van de ervaren vakantiefietsenbouwers in Sassenheim (straks Nieuw-Vennep) met 29 inch-wielen en een frame als een kamelenrug, dat het bijvoorbeeld ook mogelijk maakt om bij gelegenheid een mountainbikevork te monteren.
Geen krakende, piepende of roestige ketting meer, maar een riem die een Rohloff-naaf – een ingenieuze versnellingsbak – aandrijft. Hydraulische remmen. Handgespaakte wielen die niet bezwijken onder twintig of dertig kilo bagage. Een naafdynamo. Petfleshouders. Banden die tegen een stootje kunnen.
Goeie spullen, dat is belangrijk.

Naaf

Het zijn de eerste fietsen van dit model die Santos aflevert en  hoewel we helemaal vooraan in de productiereeks zijn gezet, kwamen ze voor ons maar net op tijd binnen: op 1 mei. Tijd om ze een beetje in te rijden, is er niet. Maar dat is ook niet nodig, verzekerde Kees Zuidhoek van Kees Fietsshop in Noordwijk ons. Hooguit na duizend kilometer even de riem wat strakker zetten. En zoals hij dat voordeed, leek dat een fluitje van een cent. Net als het wiel met de Rohloff-naaf eruit halen om een binnenbandje te verwisselen.

Keesfiets
We hebben elke handeling gefotografeerd, maar het lijkt Kees sterk dat we de beelden ooit nog moeten terugkijken. We rijden echt niet lek. Die riem houdt het gegarandeerd tienduizenden kilometers uit. Net als die naaf. En ja, het kost een paar centen (4500 euro), maar over dertig jaar rijden we nog op onze Santos.
Dit is voor ons de beste vakantiefiets.

Onze Santosfietsen.
Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s