Teruel

Spaanse geschiedenis

Uit de dagbladen van HDCmedia van 5 juni 2014

Waar was je, toen koning Juan Carlos zijn aftreden bekend maakte? In Bar Varetes in Lliber, provincie Alicante, waar de fietstocht van mijn huis naar het huis van mijn rentenierende vriend tot een eind kwam. Bij het afrekenen viel ons oog op de televisie, een onmisbaar element in het interieur van de Spaanse horeca, waarop het hoofd van de vorst het beeld vulde. Barvrouw Lina wilde het nieuws wel even duiden. ,,Hij houdt ermee op. Drie jaar te laat.”
Wie via internet meer te weten wil komen over de Spaanse vorst, wordt een handje geholpen door Google. Achter de naam Juan Carlos staat eerst automatisch ‘minnares’ ingevuld, daarna ‘olifantenjacht’. Gammele kunstheup had ook nog gekund, of frauduleuze schoonzoon. Nee, de koning heeft geen fijne tijd achter de rug.
Zelf kijk ik er anders tegenaan, na de les levende geschiedenis van de afgelopen vier weken. Met mijn rentenierende vriend fietste ik 2500 kilometer door achtereenvolgens Nederland, België, Frankrijk en Spanje, waarbij ik door de oud-boswachter niet alleen onophoudelijk ben getrakteerd op kennis over alles wat groeit en bloeit. De laatste anderhalve week door Spanje was de burgeroorlog van 1936 tot 1939 een terugkerend thema. Niet aan de hand van Wikipedia-weetjes, maar met verhalen over mensen van vlees en bloed. Zoals de opa van ‘onze’ fietsenmaker in Gata de Gorgos, die stierf in de gevechten rond Teruel in Midden-Spanje, waar wij een nacht in een hotel verblijven. Het kan er in de winter bitterkoud zijn, getuige het ingelijste krantenknipsel in een restaurant dat melding maakt van temperaturen tot min twintig. De aanhangers van de linkse republikeinse regering stonden hier tegenover de troepen van generaal en latere dictator Franco.
Net als van orchideeën, boomsoorten en het gevogelte des velds, was ook mijn kennis over de Spaanse burgeroorlog ontoereikend. Maar fietsen met de oud-boswachter verruimt de blik en de geest. Ik heb de slagvelden gezien waar tienduizenden doden vielen, weet dat Franco de Spaanse klok gelijk zette met die van Nazi-Duitsland en hoorde – ergens tussen Cariñena en Daroca – het verhaal van de jonge koning die door Franco vanaf zijn tiende jaar werd klaargestoomd als zijn opvolger.
Even los van olifantenjachten, minnaressen, gammele kunstheupen, frauduleuze schoonzonen en andere kwesties die tot de core business van elk koningshuis horen, is Juan Carlos mij na deze vier weken bijgebleven als de man die de Franco-aanhangers die hem hebben opgeleid verbijsterde met zijn radicale keuze voor de democratie, de belangrijke rol die hij speelde bij het mislukken van de militaire coup van 1981 en de toetreding van Spanje tot de EU.
En nog lekker gefietst ook.

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s