Pelgrimboefweb

 Pelgrimboef

Woensdag 7 mei 2014

Je gaat er natuurlijk vanuit dat alle pelgrims van onbesproken gedrag zijn, net al wij. Maar niets is minder waar. Iets onder Aalst, waar Vlaamse vriend Marc ons na een overnachting in zijn huis weer naar de route brengt, ontmoeten we een Compostela-veteraan. Als we even staan te overleggen over welke richting het op moet, stapt hij van zijn fiets. ,,Zie je dat bordje?” Hij wijst naar een paal achter ons, waar provisorisch de naam van het bedevaartsoord opgeschreven is. ,,Dat heb ik gemaakt. Bijna iedereen rijdt hier verkeerd.” Een goed mens, is ons oordeel. Waar we vandaan komen? Uit Nederland. Ah, goed volk. Daar heeft hij heel veel zaken mee gedaan. Legervoertuigen opkopen. Dat was zijn handel. Hij was vaste gast op de basis Soesterberg. ,,Die wagens verkocht ik dan naar landen waarvoor een uitvoerverbod voor militair materieel gold”, vertelt hij openhartig. Pelgrims onder elkaar. U kent dat wel. In die legervrachtwagens en andere voertuigen zette hij dan de snijbrander, waardoor het als schroot over de grens ging. En op de plek van bestemming – Liberia, Ivoorkust of een andere brandhaard – werd het spul dan weer in elkaar gelast. ,,Mooie handel”, zegt de pelgrim, die toevallig ook Jacob heet, net als de route.
Die route voert ons vandaag eerst door de stromende regen vanuit Kampenhout naar Brussel, voor een fotoshoot bij het Atomium. Daarna gaat het naar Aalst, waar Marc ons loslaat. Met wisselend stevige buien en felle opklaringen – regenpak aan, regenpak uit – volgen we vooral de rivier de Dender, een schitterend meanderend watertje met een vlak fietspad dat de harde wind tegen nog enigszins draaglijk maakt. Om half vier zijn we in Geraardsbergen, waar Edwin nog even de Muur op moet. Ik niet. Hij ligt niet op de route, dus het is zinloze krachtensmijterij. En dat blijkt ook op de rest van de tocht, die gaat naar Tournai, vijftig kilometer verderop, met een aanwakkerende wind kracht zes en een parcours dat zo in de Waalse Pijl kan. Behoorlijk naar de kloten, zoals dat in wielertermen heet, halen we rond 20.00 uur en na 137 kilometer Hotel Cathédrale in Tournai.
En onze pelgrim Jacobs? In Spanje liep hij tegen de lamp, met zijn militaire schroothandel. ,,Moest je de bak in?”, wil mijn rentenierende vriend weten. Dat nog net niet. Maar om nog iets van zielenrust te vinden, heeft hij de tocht naar Compostela inmiddels al vier keer gereden. Niet met een aan elkaar gelast legervoertuig. Gewoon op de fiets.

Als je op een van de onderstaande foto’s klikt kom je in de serie terecht.

 

 

Advertenties

7 comments

 1. Mooi, een eerste sleutelscene: “Maar om nog iets van zielenrust te vinden, heeft hij de tocht naar Compostela inmiddels al vier keer gereden.”
  We wachten rustig tot de volgende hint van Dick: wat is de werkelijke reden dat Edwin en hij de route naar Compostela fietsen, waarover zoeken zij zielenrust? 🙂

 2. He je fietst nu door mijn geboorteland,mooi he maar dikwijls nat vandaar mijn keuze om in Spanje te wonen.
  En vooral lekker eten en drinken toch?
  Wens je verder een goede tocht zonder veel problemen.
  Leuk jullie te volgen.
  Suzy

  1. Ik hou zeker van dit landschap, de geur, de eenzaamheid, de dorpjes maar ik ben dan ook een echt buitenmens. Nadeel is wel dat alles 110% duurder is dan in Spanje. Vandaag 6 euro betaald voor twee vreselijk slechte koppen koffie en 20 euro voor twee belegde broodjes en 2 bekers Cola. Ja, ik mis Spanje.

   Groeten,
   Edwin.

 3. jongens veel plezier op jullie tocht,ik ben jaloers op jullie,vrij zijn als een vogel,zoveel indrukken,en zoveel moois onderweg,ik hoop ook net als Dick nog een tweede kans te krijgen,hoop, doet leven.maar het is toch moeilijk te aanvaarden, begin volgende week aan de chemo.

  ik volg jullie dagelijks met veel plezier,bon camino.

  riny berkers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s