P1040778-001

Spaanse toestanden

Vrijdag 23 mei 2014

Geen kwaad woord over de Fransen. Ze mogen dan wel eens als autoritair, horkerig en eenkennig worden afgeschilderd, tijdens onze fietstocht hebben we daar niks van gemerkt. Zowel in hotels als restaurants zijn we steeds vriendelijk en voorkomend behandeld en bij elke twijfel over de te volgen route schoot er op straat altijd wel een lokalo te hulp. En zo mogelijk waren ze zelfs bereid Engels tegen ons te spreken. Toch keek mijn rentenierende vriend uit naar Spanje. Niet alleen omdat hij zich hier veel beter verstaanbaar kan maken, ook vanwege de gemoedelijke ‘alles kan’-mentaliteit, de aangename prijzen in de horeca en natuurlijk het weer. In die eerste twee elementen worden we niet teleurgesteld: in hotel Jaques in Jaca mogen onze druipende fietsen gewoon in de lobby worden gereden en daar ook de hele nacht blijven staan, het ruime driegangenmenu kost – inclusief wijn – 11 euro en bij de overnachtingsprijs van 55 euro is een prima ontbijt inbegrepen. Alleen het weer blijft Frans. Tien graden was het en bleef het een groot deel van deze dag, die we doorbrachten op de rustige, provinciale wegen naar Ayerbe. En geregeld moest het regenpak aan voor een ijswaterdouche. We manoeuvreerden listig tussen de bergketens door, hadden maar één echt klimmetje (naar 850 meter) en belandden na het stuwmeer van Sta. Marie op het mooiste stukje van de route van de afgelopen drie weken: de Reino de Los Mallos, een roodgekleurd berggebied dat steil naast de weg oprijst. Alleen jammer van het schijtweer. In Ayerbe waren we het zat. De zon brak door, maar in de verte hingen alweer donkere luchten waaruit weinig goeds te verwachten viel. We gingen na 65 kilometer aan het bier op het terras van Bar Pirineos, vonden een appartement naast Bar Valero voor 35 euro per nacht (eigendom van de moeder van één van onze nieuwe vrienden in Bar Pirineos) en oriënteerden ons op het beste restaurant van het stadje, waar we zo dadelijk voor 25 euro p.p. het duurste menu van de kaart gaan nuttigen. Inclusief wijn, uiteraard. We zitten hier tenslotte niet in Frankrijk.

 

Advertenties

10 comments

 1. Prachtig gebied nu nog wat beter weer. Zorg dat die gieren jullie niet te pakken krijgen hoewel; jullie zien er nog blakend gezond uit.Het zijn er vaak heel veel en wij vinden ze altijd mooi rond zweven.
  Fijne tocht morgen.

  1. Ik zeg nog tegen Dick, als jij nu voor dood gaat liggen dan komen de gieren op jouw af en dan maak ik vanuit de bosjes foto’s, maar hij had geen zin. Leuk dorp, gezellige mensen. Komt vast goed morgen. Met een lieve kus,

   Edwin.

 2. Zo herkenbaar allemaal! Wat voor de Fransen geldt, geldt overigens ook voor Belgen. Zwitsers, Italianen, zelfs Duitsers, etc… De meeste mensen zijn gewoon aardig, zeker als je zo´n fietstocht maakt. Of zou het medelijden zijn?
  Het eten in Spanje is in 10 jaar tijd niet veel duurder geworden, zie ik.
  Op naar het mooie weer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s