IMG_2108-001

Via het spoor

Dinsdag 27 mei 2014

Al een dag of twee volgen we de N-234. Een keurige weg hoor, daar niet van. Rustig, soms afwisselend, soms dodelijk saai als pas aan de einder weer een stadje opdoemt. Tijd om van de gebaande paden af te wijken. Ter hoogte van Villafranca del Campo buigen we rechtsaf, over een smal weggetje op de hoogvlakte naar Paracense. Daar nemen we de trein. Nou ja, niet de trein, maar de spoorbaan. In heel Spanje worden er initiatieven ontplooid om van duizenden kilometers verlaten spoorlijn fietspaden – zogenaamde Via Verdes – te maken. Een stukje boven Teruel willen wij de meer dan 170 kilometer lange route naar Valencia oppikken. Maar waar precies? Een herder met kudde en hond wijst ons de goede richting: rechtdoor. Over een pittige pas naar 1250 meter, waar we in de bar van Paracense nog maar eens verder vragen. Dat is grappig, zegt de gastvrouw, die door de week nooit een hond, laat staan een herder en een schaap ziet. Wij zijn al het vierde koppel Nederlanders in een paar weken tijd dat op de fiets op zoek is naar de Via Verde. Gekkenhuis, mijnheer. Terwijl dat ding pas een stukje verderop begint. Nee, alleen maar omlaag rijden. De weg wijst zichzelf. Geen probleem. Als mensen zonder fietservaring dat zeggen, moet je opletten. Dan krijg je een paar hellingen voor je kiezen die met de auto geen pijn doen en verstouw je altijd meer kilometers dan goed voor je zijn. Pas een stukje voor Teruel – eerder had gekund, maar we vertrouwden het niet meer – pikken we de spoorlijn op. Voorheen de spoorlijn, moet ik zeggen. Met nieuwe bruggetjes, bordjes, picknickbanken en fietsenrekken bij de verlaten stationnetjes. Vanaf hier is het gewoon het spoor naar de kust volgen. ’s Morgens in de vroegte. Draai maar aan het wieltje. Hakke hakke puf puf. Weg zijn wij…

 

 

Advertenties

5 comments

  1. Leuke foto’s en een leuk verslag. We zijn benieuwd hoe de fietsroute van Teruel naar Valencia is en of die gemakkelijk op te pikken zal zijn .
    Mooie avond in Teruel en slaap lekker. Knuffel van ons.

    1. Ja die is heel gemakkelijk op te pikken want we hebben er al een stuk op gefietst. Ik was bijna te ver doorgereden maar Dick zag het op de Garmin. Toen zijn we de via Verde afgegaan en Teruel ingereden. Het was ongeveer 5 kilometer naar het centrum. Morgen diezelfde weg terug naar de Via Verde en dan richting kust. (Sagunto) Liefs en een kus uit Teruel!

  2. Jongens, jullie gaan te hard. Niet voor maandag aankomen hoor, want wij willen dit niet missen en Edwin je weet, dat Santos op zaterdag om 14:00 uur de luiken sluit en zondag is er helemaal niets te beleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s