IMG_2179-001

Spaanse slag

Donderdag 29 mei 2014

De Franse slag heeft het tot ons spreekwoordenregister geschopt, maar de Spaanse slag is irritanter. Voor ons, dan. En vandaag in het bijzonder. De Via Verde – de tot fietspad omgebouwde spoorbaan die we volgen vanaf Teruel – moet ons tot in Valencia brengen. Maar zo bijna overgeorganiseerd als de route in Midden-Spanje is – bijna te veel bordjes, te veel hardhouten hekjes, te veel picknickplaatsen en te veel fietsenrekken – zo rommelig wordt het richting de Middellandse zeekust. Bij Segorbe lukt het ons nog wel de route op te pikken, maar al snel gaat het geasfalteerde pad over in een soort mountainbikeroute, met losse stenen, gleuven, gaten en ander ongemak op een fiets met bagage. Het is dat er steengoede, brede banden onder onze Santossen zitten, anders was dit een uitgelezen plek om voor de eerste keer in 2500 kilometer lek te rijden. Route-aanwijzingen blijven al gauw achterwege, het pad stopt op onverwachte plekken abrupt, verandert dan weer in een ‘normaal’ fietspad, een karrenspoor of een open riool. Een stukje buiten Sagunto aan de kust raken we het helemaal kwijt en moet de Garmin uitkomst bieden. Ook naar Valencia gaat het met horten en stoten. Dan weer een mooi fietspad, dan weer steenslag, dan weer helemaal niks en op het moment dat je ook helemaal niks meer verwacht, toch nog een mooie fietsroute naar het centrum. Maar ach, de Spaanse slag hebben we ook vaak genoeg gekoesterd als mensen vriendelijk improviseren om ons terwille te zijn en alles mag en kan. Bovendien is het ongemak al snel vergeten, boven een pan paella met zicht op palmbomen, de Middellandse Zee en schaars geklede zonnebaadsters. Ook Valencia is mooi. We verkennen de stad zoals we dat met alle grote steden op onze route deden: op de fiets er min of meer kriskras doorheen (lopen is voor paarden), af en toe stoppen voor een foto en ondertussen de gevels afspeurend naar een bordje ‘Hotel’. Een beetje met de Spaanse slag, ja, zo mag je dat wel zeggen.

Advertenties

14 comments

 1. Fantastisch nu zijn jullie bij de Middelandsezee. Aan de fietstassen kunnen we zien dat jullie nu geen warme kleding meer nodig hebben ze zitten aardig vol. De rit heeft Dick geen kwaad gedaan hij ziet er prima uit . Volgens ons hebben jullie ondanks regen, hagel, onweer enz er van genoten.
  Kus van ons.

 2. Mooi hoor; en geen ‘zeikweer’ meer zo te zien!
  Hier in de Pyreneeën kunnen we daar wel over spreken, maar hopelijk wordt dat beter, anders gaan wij ook naar Spanje (ik gebruik dit blog om te communiceren met thuisblijvers, want internetten lukt wel maar mailen niet… Sorry voor het misbruik!)

  1. No problema, je mag ons blog rustig misbruiken. Tja, berggebieden. Vaak moeilijk met het weer. We hadden vandaag een super dag en dat mocht ook wel eens! Waar zijn jullie nu?

   1. We zitten sinds gisteren in de bergen zo’n 20 km ten zuiden van Lourdes (Luz… en nog iets). Het regent, de wolken hangen laag. Eerst in de Dordogne geweest; twee grotten met prehistorische tekeningen bezocht.
    Veel groeten en een mooi laatste stuk van jullie fietsers gewenst! Telt de Garmin ook de totale stijging op vanaf 5 mei?

    Liefs,

    Menno

  2. Fijn Menno we dachten al dat je niet kon mailen. Jammer dat het in de Pyreneeën zulk slecht weer is. Hopen dat het snel beter wordt.
   Kus van ons.

 3. De kritische noot over de via verde moet ik toch wel tegenspreken. Alhoewel de voormalige spoorbaan loopt tot Sagunto, eindigt de via verde, dus de aangelegde en bewegwijzerde fietsroute officieel in Torres-Torres. Er zijn andere mogelijkheden om in Valencia te geraken.
  Ik vind het al heel mooi dat er een prachtige fietsroute ligt van 160 km en maal dan niet om de laatste kilometers die (nog?) niet klaar zijn. In andere delen van Spanje laten de vias verdes soms heel wat meer te wensen over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s