IMG_2194-001

Niet van blik

Vrijdag 30 mei 2014

Hoewel hij al tijden niet meer in loondienst werkt, spoort mijn rentenierende vriend mij – na de koffie, de lunch of ander tijdverdrijf dat het fietsen even in de weg staat – steevast aan met de woorden: ‘Kom, we gaan weer wat doen. De baas z’n geld is niet van blik.’ Derhalve trapten we net na negen uur alweer door Valencia om nog wat aan sightseeing te doen, alvorens de op één na de laatste etappe richting Gandia begon. Wat hij in de Haarlemmermeer aan bruggen heeft neergezet, roest inmiddels als een gek. Maar in Valencia lopen ze nog steeds weg met architect Santiago Calatrava. De grootste publiekstrekker is de Ciudad de las Artes y de las Ciencias, de Stad van Kunst en Wetenschap. Daar kun je als toerist best een paar dagen in ronddwalen, maar op de fiets rijd je er in een kleine twintig minuten wel omheen. Wij moeten immers voort. De baas z’n geld is niet van blik. En voor de Chinese toeristen zijn wij op onze bepakte fietsen nog altijd een grotere attractie dan de futuristische bouwwerken. We zakken langs de kust af langs andere staaltjes van Spaanse architectuurkunst: de schreeuwend lelijke badplaatsen die ten zuiden van Valencia langs de Middellandse Zee liggen. Waar Calatrava te begrotelijk was, zijn hier kennelijk de architecten van voormalig Roemeens dictator Nicolae Ceausescu ingehuurd. En we rijden warempel ook nog door beschermd natuurgebied met het grootste zoetwatermeer van Spanje. Mijn rentenierende vriend gaat hier met een nettenboetende visser in discussie over de bereiding van paling. Dat wij die in Nederland roken, vindt deze Spaanse beroepshengelaar belachelijk. Koken moet je die beesten. Geen zinnig woord mee te wisselen. Kom, wij moeten verder. De baas z’n geld is niet van blik. We lunchen aan het strand in Cullera, al iets minder lelijk dan de noordelijke badplaatsen en worden ruim twintig kilometer verderop nog wat aangenamer verrast door de lange boulevard van Gandia, voorzien van uitstekende fietspaden. Ter hoogte van het viersterrenhotel Bayren knijpen we in de remmen. Kijken of ze hier nog een speciaal prijsje willen maken voor twee arme wielrenners die graag op zee willen kijken. Ook ons geld is tenslotte niet van blik.

Advertenties

8 comments

 1. Morgen zijn jullie er! Wat een prachtprestatie! We volgen jullie dagelijks op de blog.
  Rijden jullie de vallei in via Alcalali? Misschien zien we jullie wel in Xalo.
  Alvast een hele dikke Belgische proficiat!

 2. Zo lang was je nog nooit van huis. Wel een mooie prestatie van jullie zo’n 2700 km fietsen. Lijkt me geweldig om later op terug te kijken dan geniet je dubbel. Heel fijne aankomst bij Santos en dan naar huis . Er staat vast een ontvangst comité jullie op te wachten. 🙂
  Dikke kus !

  1. We wilden heel stilletjes en rustig thuis komen dus zeggen we niet wanneer we er zijn. Ik ga het nog wel een keertje doen hoor, maar dan met de tent. Dick ziet een tweede keer niet echt zitten. (Voorlopig)

   Liefs vanuit Gandia!

 3. We zijn er van overtuigd dat je dat ook gaat doen en dan in omgekeerde volgorde. Alleen moet je Dick dan charteren om jouw fiets weer een eind mee te nemen naar Frankrijk zodat je die daar weer op kan halen.
  We hebben jullie blog zo leuk gevonden is er geen boekje inclusief foto’s van te maken ? Dat zal wel erg kostbaar zijn want de oplage is natuurlijk klein.
  Liefs van ons.

 4. Bekend terrein voor rentenierde boswachters …….Het wordt vast een spannende finishfoto!! Wie komt ‘r het eerste over de meet ……..

 5. Als jullie dit lezen, zitten jullie al thuis. Gefeliciteerd met de monster tocht. Al hoewel ik het toch snel vond gaan voor mijn gevoel. Af en toe dacht ik, jeminee, ze zitten al daar. Wat snel. Nu uitrusten en dan weer verder met het Spaanse leven. Ik vind het knap van jullie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s